Blåbär. Nyttiga superbär och antioxidanter.

Blåbär. Antioxidanter. Superbär.

Sommarens sista månad är här. Bara att njuta solglimtar och ladda med D-vitamin 🙂

Om du har möjlighet – passa på att plocka av alla goda bär som finns i skogen nu. Fyll på med vitaminer och antioxidanter. Frys in och använd till smoothies eller annat. Jag brukar frysa mina bär i små portioner med 1-2 dl i varje. Då har du färdiga portioner som är enkla att ta fram. Ät dem som de är eller gör en sylt variant att ha i kylen.

Jag har tidigare delat med mig av en jätte god och nyttig blåbärssylt som är helt sockerfri. Ett bra alternativ om du vill dra ner på sockret.

Blåbär är fulla av nyttigheter och jag tänkte här passa på att ge er en kort sammanfattning om fria radikaler och antioxidanter.

När vi andas och syret omsätts bildas samtidigt biprodukter –  fria radikaler. Dessa har negativ effekt på kroppen och kan tex leda till hjärt – och kärlsjukdomar och cancer. Notera också att mängden fria radikaler kan öka vid stress och vid sjukdom.

För att ta hand om de skadliga radikalerna så har vi våra antioxidanter som kroppen till viss del kan bilda själv. Men – vi får dem också via kosten så du kan påverka din kropp mycket genom att vara medveten om detta och vad du stoppar i sig.

Frukt och bär innehåller massor med antioxidanter. Bärens specifika färger delar dem i olika färggrupper. Det är bra att få i sig av alla färger då varje grupp har en egen antioxidant. Att äta färgglatt har vi hört förut. Tänk regnbågen varje dag. De olika färgerna optimerar också varandra.

Blåbär innehåller antioxidanten antocyanin och i den gruppen (blått, lila, mörkrött) finns också björnbär, hallon och svarta vinbär.

Förutom massa C-vitamin har blåbär många andra bra hälsoeffekter. Bäret innehåller garvsyra som bekämpar bakterier som orsakar urinvägsinfektion. Blåbär motverkar inflammationer. De sägs också vara bra för synen, mörkerseende, grå starr, diabetes och cancer.

Måttet för att mäta hur mycket antioxodanter som finns i ett födoämne mäts i ORAC och blåbär ligger högt upp den den skalan.

Så – blåbär är verkligen ett superbär som det finns gott om och är lätt att få tag på.  Visste du att hela 17% av Sveriges yta består av blåbär ?

Har du tid och möjlighet – ut och plocka och fyll frysen och ladda inför vintern 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: