Den viktiga vardagsmotionen

Tillbaka i Stockholm efter semester i svenska och norska fjäll och landskap. Så vackert och avkopplande. Vi har plockat bär, fiskat, gjort dagsvandringar och bara njutit.

Oavsett ledighet eller vardag så är mitt mål att alltid få ihop minst 10 000 steg om dagen. (Drygt 1 timme) Detta är också en rekommendation som ger goda hälsoeffekter. Du gör av med extra energi och får fart på fettförbränningen. Det är bra för ditt blodtryck, immunförsvar, du stressar av och blir piggare. Vardagsmotion är viktigt för alla oavsett ålder men extra viktigt att tänka på när vi blir lite äldre. Det är annars lätt att vi blir mer och mer stillasittande som kan leda till exempelvis stelhet och viktuppgång.

Jag börjar varje dag med 30 – 60 minuters promenad/powerwalk/spring – året runt. Jag går också alltid till och från jobb eller om det skulle vara långt så hoppar jag av tidigare och går för att få extra steg. Med dessa aktiviteter så är jag enkelt uppe i 10 000 steg. Blir ofta fler.

Här vill jag inspirera till att ta tag i den viktiga vardagsmotionen.

Sätt upp ditt egna mål hur många steg du ska gå per dag. Är du ovan – börja med 3 000 eller 5 000 steg och öka sedan på. Är du van så tycker jag att 10 000 steg är rimligt. Lägg det på din nivå – bara att få in promenader i din vardag är ett positivt första steg.

Kanske har du under semestern varit aktiv och rört på dig mycket – då är det bara att fortsätta. Åker du bil eller kommunalt till jobbet – gör annorlunda – testa att gå en dag. Du behöver inte gå hela sträckan utan ta en del om det skulle vara för långt. Cyklar du till jobbet ? Fortsätt med det. Ta en promenad på lunchen. Stå upp och jobba. Gå till kollegan istället för att maila. Se alla små promenader som något bra – det är enkelt att samla steg. Gå i rulltrappor, skippa hissen och ta trappan (om du inte har några fysiska problem osv). Går du några ärenden på stan, så blir även det en massa steg. Bär dina matkassar hem om det inte orimligt mycket varor. Ta en omväg.

För att hålla koll på dina steg – skaffa en stegräknare – det finns appar och det finns i din telefon om du inte vill ha en separat. Reflektera sedan över antalet steg på dagarna så får du koll på hur just din vardag ser ut när det gäller stegen. Har du svårt uppnå ditt stegmål – fundera på hur du kan få in en extra promenad. 10 min här och där blir snabbt 1 timme…

Smyg in vardagsmotionen överallt – du kommer att märka skillnad. Du håller din förbränning i gång och känner dig piggare. Har du väl kommit igång så blir det lätt en pepp på dig själv – jag lovar 🙂

Ovan är enkla och troligen inte helt nya tips på vardagsmotion/rörelse. Om du inte redan har detta i din vardag – låt det bli en ny rutin att starta upp hösten med.

När du fått in den nya rutinen kan du lägga till mer bra saker som du kan göra i anslutning till din promenad. Jag återkommer till det i senare inlägg när vi är i gång.

Ha nu en härlig dag – här i Stockholm skiner solen  🙂

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: