Ingefära

Ingefära är en fantastiskt super rot med flera positiva egenskaper. Överallt läser vi om denna rot och den finns med i massa undersökningar och recept.

Jag är själv en stor fantast av ingefära och äter den dagligen och vill verkligen framhålla hur nyttig den är.

  • Ingefära dämpar inflammationer i kroppen. Forskning har slagit fast att ingefära är en av de mest antiinflammatoriska råvarorna som finns. Kan vara bra att veta då inflammationer kan orsaka rubbningar i hormonbalanser på oss kvinnor.
  • Ingefära dämpar illamående oavsett om den beror på åksjuka, baksmälla eller annat. Beror på att ingefära hämmar serotonin-receptorerna, som påverkar centrumet för illamående i hjärnan, och påverkar nervbanor i tarmarna.
  • Ingefära stärker immunförsvar så att det blir bättre på att bekämpa virus som angriper kroppen, t ex förkylningsvirus. 
  • Undersökningar visar att ingefära kan lindra artros. Främst är det gingerolerna, som motverkar inflammation i kroppen som ger denna effekt.
  • Ingefära sänker blodtrycket. Rik på kalium som ökar blodtillförseln till huden. Därmed sänks blodtrycket i kroppen, vilket minskar risken för hjärt-kärlsjukdomar.
  • Ingefära lindrar ömma muskler. Motverkar den inflammation som kan uppstå i kroppen efter ett hårt träningspass.

 

Hur äter man sin ingefära? Använd ingefäran i matlagning, krydda, smoothies, juicer mm. Testa – gillar du smaken så är det bara fantasin som begränsar.

Man kan äta skalet på ingefära men det finns ingen direkt anledning till det. Jag brukar skala min ingefära med potatisskalare.

Vill du gärna använda skalet så tvätta och skrubba ordentligt, så du slipper smuts, virus och bakterier.

 

Hur mycket ingefära ska man äta. För bra effekt är ett mått på ca 5 gram per dag. Man kan äta mer, men överdriv inte.

Det har dock också betydelse hur du äter ingefära. Via pulver, kapslar, tabletter och mixad får du i dig precis hela roten. Mängden blir mindre när du kokar din ingefära eller kör den i en juicemaskin. Bra att tänka på.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: