Förändringar i kroppen. Del 1

Förändringar i kroppen – vad händer med vikten ?

Det händer saker med kroppen när vi är runt 45 – 50 år – det upplever många kvinnor. Det blir svårare att hålla vikten, kroppen börjar se annorlunda ut fast träningen och kosten är densamma tycker man. Hormonella förändringar känns av. Livsgnistan kan sjunka, man känner sig håglös och deppig, värmevallningar mm. Jag har själv upplevt flera av dessa tillstånd.

Vad är det då som händer med kroppen och vad kan vi göra?

Jag tänkte inleda med att skriva om viktförändringar. I senare inlägg kommer jag gå in på andra förändringar och kanske gå djupare. Det får bli en serie 🙂

Men vi börjar basic med  kroppens energibalans, dvs Energi in = Energi ut. 

Om vi har balans –  äter/dricker lika mycket som vi förbrukar så håller vi vikten. Eller ? Låter enkelt men behöver redas ut. Det finns mer.

Energi in är det vi stoppar i oss i form av mat, dryck . Energi mäts i kalorier och viss föda är mer energirik/kaloririk/näringsrik än annan. Ganska basic. Vi väljer vad vi stoppar i oss.

Energi ut – vår kropp gör av med energi på flera sätt.

  • För det första har vi den basala förbrukningen, viloomsättningen. BMR = Basal Metabolic Rate. Den energi som behövs för att vi ska hålla oss vid liv, för att hålla våra organ igång och fungera. BMR är individuell och styrs av ålder, kön, kroppsstorlek och hur kroppens sammansättning ser ut vad gäller fett/fettfri del. BMR är som sagt individuell och det finns formler för hur detta kan beräknas. Kan ta det vid ett senare tillfälle.
  • För det andra har vi den energiförbrukning som hänger ihop med aktivitet (gå, springa, stå, träna osv)
  • För det tredje har vi energiförbrukning som krävs för att bryta ner mat. (termogenes).

Allt som rör energi ut kan vi faktiskt påverka. Vad gäller BMR så kan vi styra hur stor muskelmassa vi vill ha (fettfri del). Ålder och kön får vi förhålla oss till.  Aktivitet kan vi påverka genom att röra oss mer/mindre/högintensivt/lågintensivt. Termogenes påverkas av vad vi äter. Bra att veta är att det kostar mer energi att bryta ner protein jämfört med fett och kolhydrater. Det sägs också att vissa kryddor kan påverka förbränningen (dock marginellt).

Notera vidare att vårt energiintag kan påverka förbränningen i perioder. Om man äter väldigt lite under en tid så ställer kroppen in sig på svält och sparar. Viloomsättningen (BMR) går ner = lägre förbränning. Det motsatta om man vid något tillfälle äter väldigt mycket så kan viloomsättningen dras upp något – tillfälligt. Fortsätter man med energiöverskott går man såklart upp i vikt…

Med detta  i bakhuvudet ska vi nu titta generellt vad som händer med kvinnokroppen genom åren. När vi blir äldre sjunker ämnesomsättningen (viloomsättningen) något. Gäller även män men är mer påtagligt hos kvinnor. Hos kvinnor sker det hormonella förändringar i kroppen hela tiden – tex klimakteriet. (45 – 55 år).  Den stora förändringen ser man framför allt när mensen försvunnit. Det är ofta då det märks på riktigt – ämnesomsättningen har gått ned och det blir svårare att hålla vikten om man inte gör någon förändring. OBS! såklart är detta individuellt men i det stora hela så kan nog många känna igen sig ?

Jag stannar här för nu. Fundera på hur just du upplever det som jag skrivit om. Känns det igen ? I nästa inlägg kommer jag förklara mer och hur man kan möta förändringen. Det handlar inte heller bara om ämnesomsättningen och hormonerna.

Ha en fin dag,

/Christina

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: