Förändringar i kroppen. Del 2.

Förändringar i kroppen – vad händer med vikten ?

I mitt förra inlägg (Del 1) skrev jag om energibalansen och de förändringar som sker när vi blir äldre. Nu fortsätter vi.

Mer om förändringarna som sker

Andel fettfri massa (muskler) sjunker och detta påverkar vår BMR (den basala energin). Vi får en lägre förbränning. Muskelmassan förlorar vi löpande genom åren men där runt klimakteriet blir det tydligare. Har du styrketränat hela livet blir detta såklart inte lika märkbart.

I samband med hormonella förändringar så sker även en omfördelning av våra fettlager. Fett som tidigare satt på rumpa och lår flyttas nu till magen och kan i sin tur leda till bukfett – mindre bra.

Vad gäller de hormonella förändringar som sker så är det framförallt vårt kvinnliga könshormon östrogen som går ner och detta sägs även påverka aptiten. (jmf hur det är med aptiten före mens). Hungrig.

Sen mina vänner ska vi inte glömma bort våra vanor och att vi kanske unnar oss mer. Ett glas vin till maten, en liten godbit här och där. Kanske har vi blivit bekvämare och tar bilen istället mm. Vi kanske rör oss mindre. Dessa vanor gör att förbränningen inte är på topp. Jag tror att vi ibland glömmer bort sådana vanor som kanske också blir fler. Hur ser det ut för dig ? Känns det igen ?

Hur möter vi detta – Det går till viss del att påverka. Nedan kommer tre saker som spelar in. Hur lever du dem idag ? Glöm inte att små förändringar ger resultat.

  • Ur viktperspektivet. Balans = ät färre kcal per dag eller öka aktiviteten. När jag säger – ät färre kalorier behöver inte det betyda att du ska äta mindre utan se till att få i dig bra mat som håller dig mätt länge. Bra mättnad/färre kalorier/mer näring. Tänk mer protein till att börja med. Ät dig inte mätt på mackor eller näringsfattiga kolhydrater. Glöm inte heller bort vad du dricker. Jag kommer att återkomma till kosten längre fram. Notera också ditt sockerintag.
  • Rör på dig – glöm inte vardagsmotionen. Den viktiga vardagsmotionen
  • Börja bygga muskler och du får en starkare kropp som förbränner mer i vila – win win 🙂 Jätte viktigt – tänk också på att benmassan minskar.

Jag vill avsluta detta inlägget med några träningstips som jag själv brukar tillämpa. Några enkla sätt att få in träning om du har ont om tid.

Tips 1: Nästa gång du går ut på din promenad/springrunda. Om du har möjlighet och inte har några skador osv. Lägg till några styrkeövningar för rumpa, ben och bål. Gör dem antingen som ett stopp på vägen eller som en avslutning. Hitta någon fin och trivsam plats på vägen 🙂

Bra och effektiva övningar är benböj, utfall och planka. Använd din egna kroppsvikt – gör det enkelt. Det är flera stora muskelgrupper som aktiveras. Bra med de här övningarna är också att man kan utveckla dem beroende på vilken nivå du är på. Övningarna kan du se under ”Övningar” till höger på sidan.

Tips 2: Gör din promenad lite svår och utmanande. Hitta en trappa och spring uppför den. Ta inte den enkla vägen – finns det en svårare väg – ta den. Var kreativ – då blir också promenaden omväxlande. Och ta inte hissen upp till lägenheten om du bor så. Spring upp eller ta vartannat steg eller liknande. 🙂

Lycka till.

 

 

 

 

 

 

En kommentar på “Förändringar i kroppen. Del 2.

  1. Pingback: Träna: Ben. Rumpa.Core. – Hälsa och Träning 45+ 50+

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: