SMARTA Mål

Mål enligt SMART modellen.

Förändringar i livet? Nya vanor? Projekt på jobbet ? Det underlättar om det finns genomtänkta satta mål. Här vill jag dela med mig av en väl använd modell som används såväl inom näringslivet som i träningssammanhang. Mål satta enligt SMART modellen.

Kanske är du redan bekant med den sedan tidigare, kanske är den helt ny för dig. Personligen använder jag modellen ganska ofta.

Mål enligt SMART ska vara:

Specifikt. Målet ska vara definierat, specifikt och exakt. Då blir det enklare att följa. Ett exempel. Ett ospecifikt mål är ”jag vill börja springa”. Ett specifikt mål är ” jag vill kunna springa 5 km”. Ju mer definierat desto bättre.

Mätbart. Målet ska vara mätbart. Exempel på mått är sträcka, kg, antal osv. I ovan exempel så har vi måttet med. ”jag vill kunna springa 5 km” Detta skulle man kunna utöka till ”jag vill kunna springa 5 km på 25 min”.

Accepterat. Viktigt är att målet är accepterat och anpassat till just dig. Du måste själv vilja göra detta och känna dig motiverad. Det ska inte vara någon annans mål som satts upp till dig eller något du känner halvdant inför.

Realistiskt. Målet ska vara realistiskt för dig så det känns relevant. Dock bör man inte sätta för enkla mål utan det ska också finnas en viss utmaning i det hela. Utmana dig själv inom rimliga ramar. Tex. Om du aldrig sprungit kanske det inte känns realistiskt att sätta upp ett mål där man ska kunna springa 1 mil på 1 timme om två månader…..

Tidsbundet. Det ska finnas en start och ett slut för när målet ska vara uppfyllt. Tex ett datum. Om man inte har det klart för sig så är det lätt att man tappar fokus och kanske börjar skjuta upp målet tills det bleknar bort. Kanske känns bekant….

SMART mål : Jag vill kunna springa 5 km på 25 minuter om två månader

Nedan har jag också bra tips som kan vara användbara när man jobbar med sina mål:

  • Skriv ner målet. Har du det på papper så ökar chanserna med målet och målbilden.
  • Gå igenom och tänk målet varje dag. Detta gör att ditt undermedvetna hela tiden bearbetar och reflekterar målet.
  • Utmana någon du känner. Kanske har du en kompis som du kan jobba tillsammans med och att ni peppar varandra.

Har du något mål/förändring som du funderat på ? Testa och skriv ner det enligt SMART så ska du se att det genast känns tydligare och kanske mer peppande 🙂

Men – gör det enkelt. Krångla inte till det – det är inte meningen att det ska bli en prestation att sätta upp ett mål. Gör det som känns bäst för dig men underskatta inte effekten av att engagera dig lite extra för att få till ett bra mål 🙂

Lycka till !

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: