Hälsa, träning och livskvalitet för kvinnan mitt i livet.
Detta med stress är brett och intressant område – det är mycket i kroppen som påverkas av stress. Vi är nog alla medvetna om att stress inte är bra och påverkar vår hälsa negativt. Men vad är det egentligen som händer i kroppen när vi stressar? och vad är stress ?
Människan är på många sätt en riktigt gammal varelse. Vår reptilhjärna finns kvar och är i stort samma som den var på dinosarietiden. Utveckling har skett men på dinosarietiden var stressreaktioner nödvändig för att överleva. Då handlade det om att kämpa, fly, äta eller ätas. Dagens samhälle kräver sällan det av oss men fortfarande sker ungefär samma saker i kroppen oavsett om du upplever ett verkligt hot eller om du springer ikapp en buss. Stressreaktioner sätts även igång vid psykiska ansträngningar, när du blir arg på någon eller känner att du har för mycket att göra.
I nutid har vi dock inte samma möjlighet att leva ut stressen på det sätt som vi gjorde i vildmarken. Vi stryper inte chefen (kämpa, strida) om vi får kritik och vi springer inte hem om det blir jobbigt (flykt). Istället ackumuleras stressen i kroppen och i det långa loppet blir detta ohälsosamt.
I stresshormonernas uppgift ingår tex att sätta kroppen i larmberedskap. I den processen frigörs fett ur kroppens fettdepåer. Dvs bränsle som ska användas när vi ska fly eller kämpa. Detta kan vi inte förändra – kroppen reagerar primitivt. Det oförbrända fettet lagras på kärlväggar vilket kan öka risken för åderförkalkning, kärlkramp, infarkter. Det kan också leda till fettinlagring framförallt runt magen. Lite mycket och dålig föda på det påskyndar det hela. Stress kan på flera sätt leda till en viktuppgång.
Så vad är det för stress vi kan relatera till idag ? Det kan tex vara ekonomisk otrygghet, olyckliga relationer, vantrivsel på jobbet, otillräcklighet, listan är lång. Sen är det också så att vi reagerar på möjliga hot. Kanske har vi en negativ upplevelse med oss och då stressar vi upp oss i tanken om att något kanske kommer att inträffa.
Våra arbetsplatser anses ofta vara grunden för stress och där vi blir utbrända. Det är för mycket på jobbet säger vi men glömmer bort det som stressar utanför – på fritiden i hemmet. Idag ställer vi väldigt höga krav på oss själva, vilket också såklart är stress.
Hur hantera stressen och dess effekter ? Några tips. Försök att skapa en positiv målbild om något stressar, tänk positivt och använd positiva tankar. Prioritera att äta bra. Undvik skräpmat och ät mat så du orkar med dagen. Planera dina måltider så det inte blir att du panikäter sött och det som kommer i din väg. Lek inte med blodsockret.
Fysiskt aktivitet är jätte bra. Vi gör oss av med stresshormoner, vi varvar ned och rensar hjärnan och vi förbränner energi. Jag upplever ofta att om jag har mycket och känner stress så mår jag så otroligt mycket bättre om jag tar en paus och går ut och går eller gör något annat. Ofta löser jag problem och känner mig mer kreativ. Kroppen balanserar.
Upplev naturen eller något annat du gillar. Gör någon annan aktivitet så du kopplar bort. Här kommer lugnet och ditt måbra in och glöm inte heller att skratta 🙂 Att skratta är avstressande och lugnande. Vila aktivt brukar man också tala om vilket innebär att man vilar ifrån det som känns jobbigt. Att bara slänga sig i soffan när man kommer hem är ofta inte bästa sättet att stressa av, vilket jag tror att många inte tänker på.
Hur minska stressen och det som stressar ? Ibland behöver man kanske aktivt titta på eventuella förändringar och inte bara låta det rulla på och försöka anpassa sig.
Att lära känna sig själv är bra, sätta gränser, säga nej, kommunicera vad du känner, vara tydlig. Planera och prioritera. Kanske är det så att du behöver förändra något i ditt liv.
Reflektera över detta med stress och hur det ser ut för dig – det är din kropp det handlar om. Kanske kan just stressen vara det som gör att din kropp inte mår bra på flera sätt ? Stresshormonerna samarbetar också med andra hormoner och de blir också känsligare när vi blir äldre då könshormon förändras.
Att bara förstå lite mer om hur kroppen fungerar och vad som händer kanske gör att det känns bättre nästa gång du känner stress.