Varför är det så svårt att ändra en vana ?

I vardagen har vi alla våra egna vanor. Det skapar trygghet och hjälper oss att få struktur. Vanor gör att vi anpassar oss i livspusslet både på jobbet och hemma. Vi har också kostvanor mm.

Vanor har dock en tendens att bli rutiner och ibland nästan liknas vid ritualer. Vi blir lätt bekväma i det vi håller på med dagligen. Det rullar på som vi brukar säga. Det blir en livsstil som biter sig fast som blir svår att förändra ju äldre vi blir.

Fundera tex på din morgonrutin – för de flesta en ganska inbiten vana. Vi går upp samma tid, vi äter samma frukost. Inte fel men bra att reflektera över just hur rutinmässiga vissa saker verkligen är. Man brukar tala om ”vanans makt”.

Att ändra en vana kan ta tid och innebär uppoffringar, vilket för många kan leda till att snabba lösningar kan locka. Om vi tittar på tex kostförändringar så känns det lättare att hänga på en diet som lovar effekter på bara några dagar än att låta det ta tid. Känns det igen ? Brukar inte bli så bra på lång sikt – eller hur ? Man faller lätt tillbaka i det gamla.

Så – När du bestämt dig för att du verkligen vill göra en förändring och hitta nya vanor. Lägg då tid på att reflektera över vad du behöver tänka på inför förändringen. Sannolikheten blir då större att din förändring leder till att det nya blir en ny inbiten vana 🙂

Här kommer bra tänk att ha med sig: Hitta din motivation till förändringen, det ska kännas viktigt för just dig och att du vill göra detta. Bra att känna styrka i det du vill uppnå. Har du det tänket med dig så har du kommit en bra bit.

Peppa dig själv genom mentalt tänk. Använd positiva tankar, kanske har du tidigare gjort en förändring som lett till bättre balans i livet. Tag fram den känslan du hade då. Måla upp en vision – en målbild dit du vill komma. Ha den i huvudet. Sätt ord på det du vill uppnå men undvik negationer. Var positiv, realistisk och snäll mot dig själv. Bestäm dig. 

Om du tycker det känns svårt att hitta pepp och motivation själv – bolla med någon i din omgivning som känns vettig. Om det gäller hälsoförändringar boka tid med en hälsocoach. Kan vara klokt att dela med sig och ta hjälp med pepp, tänk, motivation och uppföljning.

Ett annat tips. Byt en gammal vana mot en ny. Smyg in det nya. Tex. när du handlar mat. Byt ut en mindre nyttig vara mot en ny nyttigare som du inte testat förut. Nästa gång du handlar byter du ut ytterligare en osv. Nya vanor och nya upptäckter 🙂

Glöm inte heller bort att en förändringsprocess – nya vanor – tar tid. Behöver tid 🙂 

Fundera på ovan – har du några vanor du skulle vilja byta ut/lägga till eller förändra ? Har du några förändringar du har satt igång men sedan fallit tillbaka i det gamla ?

Ett steg tillbaka är heller inte någon fara – straffa inte dig själv – reflektera istället över varför du föll tillbaka och försök förstå hur du fungerar.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: