Tag hand om din muskelmassa

Vi vill inte förlora våra fina muskler.

Att våra muskler blir svagare med åren är något som de flesta känner till och att styrketräning kan motverka processen är inte heller någon nyhet.

Här lite mer information och vad du ska tänka på.

Från 35 år – 40 års ålder börjar muskelmassan förloras. I snitt förlorar vi ca 8-10 % av vår muskelmassa per decennium, dvs ca 1% muskelmassa per år och det går snabbare och snabbare ju äldre vi blir. Något att tänka på !

Om vi dessutom utöver naturens gång har en inaktiv livsstil så kan detta ännu mer leda till nedsatt ämnesomsättning, vilket i sin tur kan öka risken för viktuppgång, övervikt och diabetes.

För att förebygga förlorad muskelmassa med åldern kan du göra mycket själv och här kommer den viktiga styrketräningen in.

Det räcker inte med att enbart promenera eller jogga för att bygga muskler utan det behövs styrkepass då och då. Helst med färre repetitioner där du lyfter lite tyngre.

Om du är äldre, aldrig tränat eller är otränad så ska du dock ta det lugnt i början så du undviker skador. Passen behöver inte vara så långa utan det räcker med 10 –  15 minuter några gånger i veckan och du kan använda din kropp som tyngd – funktionell träning.

Utgå ifrån din egen träningsform och bakgrund och ett tips här om du känner dig osäker – boka någon timme med en PT eller träningscoach så får du specifika övningar och tips som passar just dig.

Jag har i tidigare inlägg talat om övningar där man använder sina stora muskelgrupper. Dessa är enkla, effektiva och bra övningar att börja med. Jag talar om tex. Benböj, utfall, rodd, planka, upphopp mm.

fullsizeoutput_1c90

Ju starkare och säkrare du blir så kan du kanske lägga på vikter. Det viktiga är dock att du kommer igång eller fortsätter med din styrka för att investera i din kropp som annars kanske inte hänger med optimalt när du kommer upp i åren.

En annan sak i sammanhanget. Vi har två huvudtyper av muskelfibrer – snabba och långsamma och det är de snabba som försvinner först. Konsekvensen av detta är att vi kan få svårare att parera om vi tex håller på att ramla. Med en stark kropp kan vi hantera sådana situationer bättre. Musklerna skyddar din kropp från skador och förslitningar och blir som sagt ännu viktigare med åren.

Vad gäller kosten och muskler – ät bra, enkel och allsidig ren mat. Gärna lite mer av  protein och fibrer som mättar bra och håller blodsockret stabilt för vi vill inte ha en massa blodsockersvängningar och extra insulinpåslag.

Så inför kommande träningstillfällen – lägg till styrketräning om du inte redan gör det.

Och – Det inte är försent att börja styrketräna om du kommit upp i åren. Du kommer märka resultat ganska fort.

Styrka = Bara massa positivt 🙂

Ha nu en jätte fin start på veckan !

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: