Tag hand om din muskelmassa

Hur behåller vi muskelmassa när vi blir äldre?

Att våra muskler blir svagare med åren är något som de flesta känner till och att styrketräning kan motverka processen känner vi nog också till.

Här lite mer information och vad du ska tänka på.

Från 35 år – 40 års ålder börjar muskelmassan försvinna.

I snitt förlorar vi ca 8-10 % av per decennium, dvs ca 1% muskelmassa per år och det går snabbare och snabbare ju äldre vi blir. Något att tänka på !

Färre muskler ger oss också en lägre förbränning. Om vi dessutom utöver naturens gång har en inaktiv livsstil så leder detta till ännu lägre ämnesomsättning, vilket i sin tur kan öka risken för viktuppgång, övervikt och diabetes.

För att förebygga förlorad muskelmassa med åldern kan du göra mycket själv och här kommer den viktiga styrketräningen in.

Det räcker inte med att enbart promenera eller jogga för att bygga muskler utan det behövs tyngre styrkepass då och då. Gärna med färre repetitioner där du lyfter tyngre.

Om du är äldre, aldrig tränat eller är otränad så ska du självklart ta det lugnt i början så du undviker skador. Passen behöver inte vara så långa utan det räcker med 10 –  15 minuter några gånger i veckan och du kan använda din kropp som verktyg – funktionell träning.

Utgå ifrån din egen träningsform och bakgrund

Tips här om du känner dig osäker – boka någon timme med en PT eller träningscoach så får du specifika övningar och tips som passar just dig. Väl investerade pengar.

Jag pratar ofta om övningar där man använder sina stora muskelgrupper. Enkla, effektiva och bra övningar att börja med. Benböj, utfall, rodd, planka, upphopp mm.

fullsizeoutput_1c90

Ju starkare och säkrare du blir så kan du sedan lägga på vikter. Det viktiga är dock att du kommer igång eller fortsätter med din styrka för att investera i din kropp som annars kanske inte hänger med optimalt när du kommer upp i åren.

En annan sak att komma ihåg. Vi har två huvudtyper av muskelfibrer – snabba och långsamma och det är de snabba som försvinner först. Konsekvensen av det är att vi kan få svårare att parera om vi tex håller på att ramla. Med en stark kropp kan vi också hantera sådana situationer bättre. Musklerna skyddar din kropp från skador och förslitningar och blir som sagt ännu viktigare med åren.

Vad gäller kosten och muskler – ät enkel och allsidig ren mat. Gärna lite mer av  protein och fibrer som mättar bra och håller blodsockret stabilt för vi vill inte ha en massa blodsockersvängningar och extra insulinpåslag. Nej nej.

Inför kommande träningstillfällen – lägg till styrketräning om du inte redan gör det.

Det inte är försent att börja styrketräna om du kommit upp i åren. Du kommer märka resultat ganska fort, vilket är oerhört roligt när man kommer igång.

Styrka = Bara massa positivt 🙂

Ha nu en jätte fin start på veckan !

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: