Hälsa, träning och livskvalitet för kvinnan mitt i livet.
Hormoner och hormonell balans/obalans är något som påverkar våra kroppar i allra högsta grad. Våra hormoner styr oss på olika sätt genom livet där ålder, vardagsbeteende, livsstil mm spelar in. Som kvinna har du också hormonell påverkan genom livet som styrs av de kvinnliga könshormonerna – en del känner av mer en del mindre.
Våra hormoner finns där och med mer kunskap om vad de gör – hjälper det oss att förstå variationen i vårt mående, våra känslor, kroppens beteende och annat. Känsligheten för hormonerna blir också större ju äldre vi blir.
Kroppens hormonsystem består av flera körtlar som bildar signalämnen, så kallade hormoner (budbärare). Dessa transporteras i huvudsak med hjälp av blodomloppet. Hormonerna är specialiserade och påverkar bestämda celler, så kallade målceller, som sedan reagerar på ett förutbestämt sätt. Ibland jämförs ett hormon med en nyckel som bara passar i ett visst lås.
Hormonsystemet har tillsammans med nervsystemet övergripande uppgifter i kroppen. De två systemen samarbetar.
Hormonerna styr mycket av det som händer i kroppen, tex ämnesomsättning, reglering av blodsocker , stress och könsmognad.
För att du ska må bäst är hormonell balans genom livet att eftersträva. Om du har för lite eller för mycket hormoner kan du må dåligt. Du känner av det helt enkelt. Här kan du styra mycket själv genom att tänka på vad du stoppar i dig och hur du lever. Du kan göra mycket med din kost och livsstil.
Ju mer balanserad din kropp är i vardagen och ju mer näringsriktigt du matar den med desto bättre för dina hormoner och för att de ska fungera optimalt. Allt hänger ihop.
Kroppens viktiga körtlar. Hormonerna produceras i ett antal körtlar i kroppen där de viktigaste är hypofysen, sköldkörteln, binjurarna, bukspottkörteln, äggstockarna och testiklarna. Hypofysen är kroppens viktigaste hormonbildande körtel. Här bildas flera olika hormoner, vilka i sin tur stimulerar andra körtlar i kroppen att bilda andra hormoner.
Bukspottskörteln. Insulin bildas i bukspottkörteln. Hormonet signalerar till kroppens celler att ta upp socker ur blodet och omvandlar sedan överskottet till fett = reglering av blodsockret. Blodsockersvängningar och stora insulinpåslag har de flesta hört talas om och det vill vi undvika. Insulinet påverkar mycket.
Äggstockarna. Här produceras könshormonen östrogen, progesteron och testosteron som reglerar ägglossning och fertilitet. Dessa hormon påverkar kvinnan genom hela livet. Hormonen förknippas med mens, PMS, förklimakterie, klimakteriet och annat. Hormonen har olika nivåer genom livet och det påverkar kvinnan. En ökad förståelse här och vad man själv kan göra kan hjälpa många kvinnor att må bättre. I synnerhet när man kommer in i förklimakteriet och klimakteriet.
Sköldkörteln. Hormonen som produceras från sköldkörteln är T3 (trijodtyronin) och T4 (tyroxin) och reglerar kroppens ämnesomsättning. Hormonen är viktiga för att kroppen ska växa och utvecklas normalt.
Binjurarna. Binjurarna producerar stresshormonerna kortisol och adrenalin. Binjurehormonerna signalerar till kroppen att den ska mobilisera kraft och göra sig redo för flykt eller kamp. Här kommer stressen in och vad det gör med oss. ”Fel” stress sätter dessa hormoner ur balans och påverkar oss negativt.
Alla dina hormoner är utformade för att fungera som en helhet och arbeta tillsammans.
Hur känner du av dina hormoner – upplever du att du har obalans ibland ?
Allmänt för att förebygga obalans – tänk på att äta näringsriktig, enkel, ren och antiinflammatorisk kost, håll koll på ditt blodsocker, på din sömn, din stress, se till att tarmen fungerar bra med hälsosamma bakterier.
Som du märker – lite samma råd som återkommer i flera andra sammanhang 🙂 Intressant.
Jag säger bara – bli kompis med dina hormoner så ni förstår varandra. Jag återkommer till hormonerna i senare inlägg – så intressant och förklarar ett och annat.
Ha nu en härlig dag och ut och njut av vintern så matar du dina hormoner med anti stress, lugn, vardagsmotion och måbra – känsla 🙂