Stress och träning.

Hur påverkas din träning av stress ? Hur svarar en stressad kropp på träning ? Ska man träna när man är stressad ?

Träning har som vi vet många positiva effekter på stress men det finns också tillfällen då hård/intensiv träning kanske inte är det bästa för en redan stressad kropp. Låt oss reda ut plus och minus vad gäller träning och stress. 

Varje gång du utsätts för stress producerar binjurarna hormonen kortisol och adrenalin och detta får såklart påverkan på din kropp.

Träna = Positiv effekt på stress

+ Träning är en sorts stress. När vi tränar går kortisolnivåerna upp och efter träningen går nivåerna ner igen. Denna typ av stress ses som positiv för kroppen. Vi sätter fart på fettförbränningen i samband med detta och vi får igång våra muskler.

+ Träna i naturen. Om du kombinerar din träning med att vistas i naturen så kan du må mycket bätt­re. Kan verka avstressande för kropp och själ samt bra för humöret. Måbra. 

+ Regelbunden motion brukar ge positiva effekter för sömn­en hos de flesta. Sömnen är viktig för att återhämta sig från stress

+ Träning utsöndrar endorfiner i hjärnan. Måbra.

+ När du tränar så kommer du på andra tankar som gör att hjärnan får en värdefull paus från all oro. ”Vi rensar hjärnan”.

Träna = Negativ effekt på stress.

 – Under väldigt stressiga perioder i livet kan för mycket högintensiv och tung träning bli negativ. Du har redan massa stresshormoner i dig som du sedan kickar upp ännu mer. Kroppen hinner inte få ned nivåerna och du går omkring med massa ”obearbetade” stresshormoner i kroppen, vilket bla ger obalans.

 – Om du äter för lite, bantar eller slarvar allmänt med maten så upplever kroppen detta som stress. Svält/överlevnad tänker kroppen och då sätts stresshormonen in. Kortisolnivåerna höjs.

Så – stressad, träna intensivt och samtidigt dra ner på kalorierna (svält) – inte alls bra för din kropp. Stressnivåerna fortsätter att vara höga och det påverkar dina övriga hormoner och hela kroppen. Tänk på hormonbalansen.

Lyssna på din kropp – möt den och arbeta med den – balansera – om du kör på för mycket när du redan är stressad kommer du inte heller få optimal effekt av din träning. Du ser sämre resultat, vilket kanske leder till ännu mer stress.

Något du känner igen – kanske kan din stressade kropp vara svaret på att eventuella träningsresultat uteblir ?

Se vilan som ett av dina träningspass – promenera, ta en lugnare yogapass, varva ned, backa din prestation – troligen kommer kroppen svara mycket bättre om du sätter vilan högre. Testa !

Låt din träning vara praktik och må bra inte alltid prestation.

fullsizeoutput_1d7d.jpeg

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: