Kvinnliga hormoner – faser genom livet.

Östrogen, progesteron och signalsubstanser. 

De kvinnliga hormonen produceras i huvudsak i äggstockarna. Östrogen och progesteron är kvinnans dominerande hormoner och dessa samarbetar och eftersträvar balans.

Nivån av östrogen går upp under puberteten och går sedan ned i samband med klimakteriet. Under de fertila åren varierar graden av östrogen och progesteron under själva menstruationscykeln.

Östrogenet har koppling till signalsubstansen serotonin (välbefinnande) och progesteron har koppling till substansen GABA (avslappning). När östrogennivåerna sjunker så sjunker också serotoninet och du känner dig retlig och orolig. När progesteronet sjunker så sjunker också GABA och du känner dig inte tillfreds. Dessa svängningar känner vi av genom livet – eller hur ?

Som kvinna går vi igenom hormonella faser kopplade till våra kvinnliga hormoner. Både under vårt fertila liv och efter. Koppling mellan hormoner och signalsubstanser följer med.

Den fertila fasen – Del 1.

Relativt normal kvinnlig hormonbalans. Det fertila livet börjar. Kroppen förbereder sig för graviditet. Självklart kan man känna av sin mens men i huvudsak känner man sig ganska stabil under hela månaden. Denna fas pågår upp till 30 – 35 år.

Den fertila fasen – Del 2.

PMS fasen. Börjar runt 35 år. Nu börjar det hända saker. Vi börjar känna av vår PMS mer. Progesteronet har börjat sjunka och symptom som oro, ilska, irritation visar sig före mensen (några dagar eller någon vecka). Symptomen försvinner när mensen börjat och sedan känns det ok igen. Mensen i sig är ganska oförändrad.

Förklimakteriet.

Börjar runt 40 år och kan pågå upp till 10 år (!). Ditt mående kan variera mycket dag för dag. Symptom som oro, ilska, irritation, hjärtklappning, depression, vallningar, nattsvettningar infinner sig ett par dagar eller upp till 2 veckor (!) innan mensen. När mensen sedan börjar visar sig nya symptom som trötthet, sömnproblem, gråtmild, håglöshet. De här åren kan vara riktigt jobbiga för många och vissa känner sig bara normala under någon vecka per månad. Man kan i den här fasen få rikligare mens, vilket kan leda till järnbrist. Mensen kan också bli  oregelbunden.

Många förstår inte vad som händer utan kan tro att de drabbats av någon sjukdom…

Det som händer hormonellt är att progesteronet fortsätter att falla och östrogenet avtar allt snabbare. Något som kallas östrogendominans infinner sig ofta. Dvs du har får låga progesteronnivåer i förhållande till dina östrogennivåer. Denna obalans kan leda till viktuppgång, sköldkörtelhormon tas upp sämre, nedsatt ämnesomsättning. Obalansen kan också binda vätska i kroppen som en följd av det lägre progesteronet som har en vätskedrivande effekt. Progesteronet har också antiinflammatoriskt effekt och med lägre progesteron så kan inflammationer i kroppen öka.

Klimakteriet och menopaus.

Infinner sig runt runt 50 år. Övergångsåldern. Mensen kommer glest till att sedan försvinna. Menopaus. Känslor i kroppen är håglöshet, deppig, gråtmild, vallningar, hjärtklappning, sömnsvårigheter. Man känner inte riktigt igen sig själv, livet känns trist, aktiviteter som tidigare var roliga känns inte fullt så kul längre.

Hormonellt har vi nu en låg östrogennivå som planat ut till en nivå där den i stort sett sedan stannar. Även progesteronnivån har planat ut.

Kvinna 45+ 50+

Ser vi till kvinna 45 – 50 år så har vi symptomen som beskrivs ovan i de senare faserna.  Dessa kan lindras av träning samt att vi matar kroppen med rätt näring och kost. 

Könshormoner kontra andra förändringar i kroppen.

Notera också att de kvinnliga könshormonen även har andra kopplingar i våra kroppar, alltså inte bara det som relaterar till fertiliteten. Hormonernas fallande kurva är delvis förklaring till minskad muskelmassa, benskörhet, viktuppgång mm. Jag återkommer till detta i senare inlägg.

Allt hänger ihop som sagt 🙂

Källa till ovan är böckerna ”Mat för hormonell balans”. Fakta. Mia Lundin. Samt ”Hormonbibeln”. Martina Johansson.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: