Klimakteriet börjar bli ”hett”.

Kollade in SVTs nya serie ”Klimakteriet” igår. Såg även ett inslag tidigare i veckan på SVT Nyheter om klimakteriet. Det verkar ha blivit ett ”hett” ämne just nu.

Det poppar upp frågeställningar, upplysningar och tankar inom ämnet, vilket är jätte bra och gör mig glad. Precis det spåret som jag själv är inne på. Vad händer i kroppen och hur möter vi det ? Kunskapen runt ämnet verkar vara lite si och så….

Halva befolkningen kommer att uppleva eller har upplevt livsfasen. Vissa glider igenom utan att märka av så mycket medan andra verkligen lider under flera år.

Vi blir äldre och våra liv ser annorlunda ut idag än vad det gjorde i närmast föregående generationer. Vi är unga i vårt sätt att vara och leva. Det är idag också mycket hets om ålder, vilket kan bidra till att man inte vill identifiera sig vid just övergångsåldern – det låter liksom gammalt – att man är påväg utför.

Tycker inte man ska behöva känna så…

Jag har i några tidigare inlägg skrivit om vad som händer i kvinnokroppen. Hormoner, vikt, mående och annat och det kommer jag fortsätta skriva om. Jag tycker det är viktigt att vi inte ser det som något negativt utan istället möter vår fina kropp. Lyssnar på den, tar hand om den.

Prata med väninnor, bolla om vad som sker och sök hjälp om det behövs. Det är inte meningen att man ska gå omkring och må dåligt pga okunskap eller tro att det är såhär det ska vara.

I programmet och avsnittet igår talades det mycket om östrogenets vara eller inte vara – ska man ta det som tillskott eller inte ? Det var intressant att lyssna på de olika inslagen och vad läkare och forskning säger.

Glöm heller inte bort hur viktig träningen och kosten är – jag säger det igen – det spelar in och bidrar. Kanske är inte lösningen alltid att tillföra hormoner. Mycket individuellt verkar det som. Testa hur just din kropp svarar om du lägger om kosten, tränar mer, stressar mindre, sover bättre osv. Detta är något som jag själv brinner mycket för – vad man kan göra på naturlig väg 🙂 Om det funkar.

Om du inte sett programmet – kolla – intressant.

Och – Kroppen är ganska häftig – eller hur ? Tag hand om den, det är den värd 🙂

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: