Hälsa, träning och livskvalitet för kvinnan mitt i livet.
Hormonet insulin känner de flesta till. Vi hör ofta att vi ska ha ett jämnt blodsocker för att undvika insulinsvängningar, ett högt insulinpåslag ska vi undvika.
Vad gör insulinet med våra kroppar ? Hur påverkas vi och vad kan vi påverka? Insulin kopplat till andra hormoner ? Insulin och kvinnor ?
Insulin bildas i bukspottkörteln. Hormonet signalerar till kroppens celler att ta upp socker ur blodet när vi har ätit och det är främst kolhydraterna som styr. Sockret inne i cellen kan sedan användas direkt för energiproduktion eller lagras som glykogen för senare användning. Glykogenet kan också omvandlas till fett. Överskott – Fettinlagring.
I en frisk kropp svarar insulinet direkt på minsta blodsockerhöjning för att städa undan överskottet i blodet. En viss nivå blodsocker är livsviktigt för oss och kroppen kan själv tillverka detta om det inte kommer in via maten. Kroppen använder då istället fett och protein som källa. Vi behöver alltså inte tillsätta kroppen massa socker/kolhydrater för att säkerställa någon miniminivå – det fixar kroppen själv.
Höga nivåer insulin över tid innebär risk för diabetes typ 2, hjärt – och kärlsjukdomar, fetma, insulinresistens och andra sjukdomar
Insulin anses inflammationsdrivande. Ett kroniskt förhöjt insulin triggar inflammation i kroppen.
Andra hormoner kan påverkas negativt av insulinet. Bla hormoner för hunger (gherlin) och mättnad (leptin). Kroniskt förhöjt insulin riskerar att orsaka sänkt känslighet för mättnadshormonet leptin och så småningom resistens. Vi känner alltså inte naturligt av mättnadskänsla.
Koppling insulin och kvinnliga hormon. Under och efter klimakteriet har det kvinnliga könshormonet östrogen nått en låg nivå, vilket påverkar var eventuellt fett sätter sig. Kvinnokroppen börjar bete sig mer manligt och fettet sätter sig på magen – kulmage, äppelfetma.
Östrogenet har också en viss fettförbrännande effekt och när nivån gått ned så finns inte den effekten kvar i samma utsträckning. Lägre östrogen = mindre fettförbränning av det fett som insulinet lagrat in.
Det finns mycket att ta in vad gäller insulinets effekter och kopplingar. I det stora hela så kan man säga att det styr ganska mycket och att hålla koll på sitt insulin och undvika svängningar i blodsockret är något att eftersträva.
Insulinet kan du själv påverka genom din kost och genom träning. Byt ut snabba kolhydrater mot långsamma, dra ned på kolhydraterna över lag om du känner att ditt intag kanske är för högt, se över ditt sockerintag. Glöm inte bort din träning och vardagsmotionen.
Jag kommer att återkomma mer till insulinet.
Källa till ovan är delvis. Hormonbiblen. Martina Johansson.