Vad är metabolt syndrom.

Det metabola syndromet.

Det talas mycket om det metabola syndromet. Men vad är det för något. Är det en specifik sjukdom, ett tillstånd eller vad? Här kommer en enkel definition på det hela 🙂

Det metabola syndromet är inte en sjukdom i sig utan ett samlingsnamn för riskfaktorer som övervikt, högt blodtryck, rubbade blodfetter och insulinresistens. Detta i sin tur ökar risken för diabetes typ 2 och för hjärt – kärlsjukdomar.

Vad orsakar det metabola syndromet?

Många forskare anser att kombinationen av ett för stort energiintag eller intag av fel sorts föda tillsammans med en för liten mängd fysisk aktivitet ligger till grund för utvecklandet av det metabola syndromet. Även stress, psykosociala faktorer och ärftlighet tros ha inverkan. Bakgrunden till detta kan vara evolutionärt.

Som sagt – vi är riktigt gamla varelser. Glöm inte det. Under stenåldern, då människan levde ett mycket mer fysiskt aktivt liv än idag och samtidigt som detta hade en oregelbunden tillgång på föda, blev kroppen av överlevnadsskäl inställd på att spara och lagra energi då detta fanns tillgängligt. I dagens samhälle däremot, med en konstant tillgång på mat i överflöd i kombination med det stillasittande liv många lever, har den egenskap som under stenåldern krävdes för vår överlevnad istället blivit till en nackdel för oss

Behandling metabola syndromet?

Idag är en av de viktigaste delarna i behandlingen av metabola syndromet livsstilsförändring. Kost och motion har en god effekt, och ger goda möjligheter att förebygga och hantera sjukdomar och komplikationer.

Så – Upp och hoppa. Glöm inte vardagsmotionen – minst 10 000 steg per dag och smyg in allt extra som ger dig rörelse. Ät rent, näringsrikt och krångla inte till det.

Och gör som Dagny 106 år – gamla inte till dig 🙂

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: