Föreläsning om hälsa och träning kvinna 45+ 50+

Mitt koncept till ett skönare och hälsosammare liv för kvinnan mitt i livet.

I veckan hade jag en frukostföreläsning för ca 45 stycken nyfikna kvinnor 🙂 Temat var hur vi på olika sätt med nya vanor kan möta våra kroppar som kanske förändras runt 45+50+. När klimakteriet knackar på (!) Många känner av hormonella förändringar, viktförändringar, vallningar, deppighet och stress. Hår och naglar kan bli sköra, muskler och kondition bli sämre, vi kan få ont i kroppen och lederna. Kanske sover vi sämre, kanske blir vi känsliga för viss mat. mm mm. Listan kan göras lång.

IMG_8855

Jag har själv upplevt flera av dessa ”åkommor” och gjort en hel del efterforskningar för att förstå mer. Behövde fördjupning utöver mina tidigare kunskaper inom hälsa, träning och kost. Jag vill veta vad som händer i min kropp och varför. Under min research upplevde jag att det fanns delvis knapp information, vilket ledde till att jag började strukturera upp allt och skriva. Har plöjt fakta både digitalt och i böcker. Har också lyssnat runt, ställt frågor och deltar aktivt i en del grupper om ämnet.

Mina studier har under resans gång resulterat i ett eget koncept för hur man i detta möter sin kropp på bästa sätt. Det är också mycket av det jag delar med mig av här i bloggen och det är detta min föreläsning handlar om.

Det handlar om flera delar som måste balansera. Mycket känns igen men jag har paketerat det på ett sätt så det möter just mitt-i-livet-kvinnan. Allt jag säger är såklart inte specifikt för kvinnor utan gäller gemene man men det finns en hel del som just kvinnor ska ta till sig tycker jag. Detta lyfter jag fram.

Tack och lov så har det nu börjat skrivas och pratas mycket om klimakteriet och tankar runt hormonella behandlingar tex. Viktigt då många kvinnor har jobbiga besvär. Jag vill dock i mitt koncept även dela med mig av annat – inte bara det strikt hormonella. Självklart har jag med hormonerna då mycket grundar sig just i den balansen men det finns också annat viktigt. Jag har själv kommit lindrigare undan jämför med många andra kvinnor men även jag känner av det utan att jag för den sakens skull känner att jag måste ta hormoner. Jag vill dela med mig av det man kan göra och saker som är bra att förstå. Kanske är det så att jag haft det lindrigare just för att jag redan innan gjorde många bra saker vad gäller hälsa och kost ??  Plus att jag lärt mig mer om min kropp, lyssnat på den, utvärderat och testat nytt. Jag vet inte men jag tror delvis på Win Win här. Jag mår bra.

Så vilka delar är det då du ska titta på och balansera enligt mitt recept?

  • Förstå din hormonella balans – vad behöver just du och hur hänger allt ihop. Komplext men så intressant och lärorikt.
  • Balans mellan arbetsliv, intressen, fritid, hur funkar du socialt – vad behöver du?
  • Rörelse, vardagsmotion, kondition. Stillasittande = Big no no.
  • Muskler, styrka, skelett. Många slarvar med denna superviktiga del för oss kvinnor.
  • Måbra-känslan, upplevelser, optimism. Så viktigt – glöm inte detta. Behövs varje dag
  • Näring och kost. Spelar in mycket och man kan äta sig till bra balans. Krångla inte till det. Ren och enkel mat. Glöm inte din tarmbalans.
  • Yogan för inre ro och styrka – hitta din yoga. Det är inte läskigt och svårt med yoga.

Tanken är att du ska hitta just din mix av delarna. Vi har alla olika utgångslägen och förutsättningar. Något som jag återkommer mycket till är att du även måste jobba med din kropp och inte mot den. Lyssna på den och ge den vad den behöver. Detta är som ni vet inte helt enkelt men med små steg, dag för dag, en sak i taget. Förändringar av vanor löser sig inte över en natt. Vi måste ha en realistisk tidshorisont. Njut på vägen när du märker att det händer saker i och med dina nya vanor.

IMG_8885

Det var så roligt att få föreläsa och dela med mig av ovan. Jag kommer jobba vidare och slipa på detta. Kommer också skriva mer om det här på bloggen och sen har jag massa andra idéer som poppar runt i huvudet 🙂 Det kommer mer som man säger….

IMG_8895

Tack Prodiem för förtroendet och tack för den fantastiska blombuketten 🙂

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: