Endorfiner

Vad är endorfiner?

Endorfiner talar vi ofta om i samband med träning eller om vi gör något vi gillar. Men vad är det för något och var kommer de ifrån? Definitionen från Wikipedia säger

Endorfin är ett hormon som kroppen tillverkar själv och som bla lindrar smärta. Vi känner en tillfredställelse och ett rus. Hormonet påverkar vår vilja att sova, äta och dricka. Endorfin utsöndras vid skratt,  stress, motion, men även av sex och förälskelse.

Endorfin anses vara vår kropps eget morfin av den anledningen att ämnena, precis som morfin, heroin och andra opiater, binder till så kallade opioidreceptorer. Kemiskt är dock endorfin och morfin helt obesläktade. 

Så vad jag vill säga med det här?  Jo, att vi har ett hormon som vi blir glada och upprymda av. Ibland kanske rent av nästan höga. Vi har nog alla mer eller mindre upplevt den euforiska känslan efter ett härligt träningspass.

Endorfiner och obalans i kvinnokroppen

Njut av att vi har detta fantastiska hormon. Ge kroppen träning som i sin tur ger glädje och upprymdhet. Låt endorfinerna flöda.

I samband med obalanser i kvinnokroppen kan många känna av nedstämdhet och depp när hormonerna spelar i otakt och lever sitt egna liv. Nedåtgående östrogen och progesteron kan påverka våra lugnande/välmående signalsubstanser GABA och serotonin. Så med extra endorfinpåslag kanske vi kan mildra detta.

Alltså – Ytterligare en anledning till att vi ska röra på våra kroppar 🙂

fullsizeoutput_356a
Let´s move it girls 😉 Spring, dansa, promenera, hoppa – gör det som din kropp och du blir glad av.

 

 

 

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: