Resa till Lofoten Norge. Del 1.

Vackra Lofoten. Nord Norge.

Om man aldrig varit på Lofoten – vilka ställen ska man besöka och mycket annat. Här kommer tips.

A8364090-5DA8-40AC-B427-5498929207B5
Utsikt från fastlandet i Svolvear. Balsam för själen och så avstressande.

Vi var där i knappt tre dagar och hann med tillräckligt för att få en bra bild av ögruppen. Åkte runt och kollade. Gick härliga promenader. Utforskade natur, vackra vyer, mysiga byar. Vi åt självklart också massor av mat från havet – det bästa.

Inga skidor på denna resan. Vi brukar ju skida en del och den möjligheten finns också på Lofoten men det får bli en annan gång. Syftet med denna resan var att uppleva och reka så mycket som möjligt på några dagar och vi kommer att åka tillbaka 🙂

Hur reser man till Lofoten?

Vi testade två sätt.

  • Flyg till Kiruna. Hyrbil därifrån tar ca 5-6 timmar. Beror på hur många gånger du vill stanna och titta på den härliga omgivningen. På resan dit passerar du på svenska sidan bla Riksgränsen, Abisko, Torne Träsk . På norska sidan ser du tex det maffiga Narvikfjellet på håll. Därefter börjar Lofoten uppenbara sig med sitt vackra landskap.
  • Hemresan blev bil hela vägen. Tog 23 timmar med flera stopp för att sova, äta, och dricka kaffe. Effektiv körtid är ca 18 – 19 timmar. En lång härlig resa om du vill uppleva och se delar av Sverige som du kanske inte sett. För min del var det många nya ställen. Polcirkeln tex. Tips är dock att inte komprimera till 23 timmar. Tag gärna lite längre tid på dig 🙂 Mysigt.
AAA0A8FA-46BC-48AE-A2BE-6094208CBC57
Påväg hem från Lofoten. Lapp porten skymtas. Lite längre ned  passerade vi sedan Polcirkeln.

Annat sätt är tåget upp. Säkerligen en jätte fin resa. Det finns också andra mindre flygplatser runt omkring Narvik och Lofoten. Välj det som passar dig.

Boende på Lofoten.

Eftersom vi aldrig varit på Lofoten tidigare så valde vi denna gång att boka boende på ett och samma ställe och tog sedan dagsutflykter därifrån. Kändes enklast. Vi valde Svolvaer, huvudstaden på Lofoten. Ligger lite mitt i ögruppen så bra utgångsläge. Bokade hotell, Thon Hotel. Jag hade läst på innan och snappat upp att just detta hotell var känt för sin fantastiska frukostbuffé med lokala råvaror. Buffén var mer än bra – hade allt och är nog den bästa frukosten jag någonsin ätit på ett hotell. Rekommenderas varmt. Hotellet i sig är också jätte fint. Jag väljer ofta Thon när jag reser i Norge.

IMG_9554
Lofotenomelett, melon, ananas, bananpannkaka, hemgjord blåbärssylt. Nötter. En god shot och mycket annat. Jag höll mig mätt länge 🙂

Vad gäller boende är Lofoten också känt för sina små Rorbuer . Detta är små hytter som finns lite varstans. Mysiga och genuina. Finns delvis att boka via de stora boknings sidorna. Vi kommer testa ett sådant boende vid vår nästa resa. 

IMG_9512
Rorbuer

Svolvaer. Lofoten

Svolvaer är huvudstaden på Lofoten. När du kommer fram slås du av alla vackra vyer som du sett på bilder tidigare men så mycket vackrare i verkligheten. Måste upplevas. Kändes overkligt att gå runt och insupa allt. Det klara vattnet, alla byggnader, alla enorma berg. Man omges av ett lugn och känner sig harmonisk i hela kroppen. Det känns oändligt. Så mycket Måbra.

I Svolvaer finns också den berömda Svolvaergeita. En bergstopp som lockar till topptur för den som gillar klättring. Inte något för mig men säkert jätte häftigt. För lite extra krydda kan du också hoppa mellan de båda ”hornen”…..ja, varför inte?

500fjell_img_4704.jpg
Svolvaergeita. Namnet kommer från att det ser ut som två gethorn.

Svolvaer bjuder på mysiga fik, restauranger, några pubar. Tips på restauranger ser du nedan. Vi testade såklart torsk, torrfisk och annat lokalt. Lofoten har också ett eget ölbryggeri. Om du gillar öl – testa.

Hurtigruten. Lofoten.

När du strosar runt på kvällen möter du också flera Hurtigrutens som kommer in och hälsar på, stannar någon timme eller två för att sedan fara vidare norr eller söder ut. Känns lite som att du är mitt i en reklambroschyr. Hurtigruten totalt går mellan Bergen och Kirkenes med massa olika stopp. Du behöver inte åka hela resan utan kan välja ut delar av den. Kanske kan vara något för den som vill se lite mer av Norge by sea.

Resväg från Svolvaer till Reine och Å.

Vi hade två hela dagar. En dagsutflykt var från Svolvaer till Reine och Å som ligger längst ut i väster. Resan dit var slående. Vackra vyer såklart och du ser att bergen blir pampigare och större ju längre ut du kommer. Vi åkte också förbi några underbart vita stränder. Passade på att doppa fötterna….Det finns flera sådana stränder. Tänker mig att det säkert är jätte mäktigt att bada där på sommaren även om det inte blir jätte varmt i vattnet. (Säger hon som är lite av en badkruka ;-))

Reine och Sakrisöy

Lilla Sakrisöy passerar du precis innan du kommer ut till Reine. Du åker över flera broar. Reine känner du igen från bilder du sett från Lofoten. Galet vackert. Hit måste du bara åka. Bilderna nedan är därifrån. Här rekommenderar jag verkligen att du tar dig tid och går runt och njuter.

Lunch = Räkmacka. Vi införde en egen regel på resan att alla luncher skulle vara en räkmacka 🙂 På Sakrisöy hittade vi ett fantastiskt mysigt ställe. En plats med utsikt kan man säga. Anitas krog. Räkmackan var ljuvligt god.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det fanns också en liten butik i anslutning till restaurangen. Där köpte vi bla torrfisk och en senap som passar till havets mat. Ska bli spännande att tillaga.

IMG_9497

Å i Lofoten.

Det sista stoppet på dagsturen blev den lilla byn Å i Lofoten. Här ser vi som på så många andra ställen på Lofoten den hängande torrfisken. En av Lofotens stora näring. Man låter fisken hänga på tork i 3 – 4 månader efter att man har rensat den. Maffigt, luktar hav och känns så genuint på något sätt. Man tar tillvara på allt från fisken. Även huvudet.

Efter detta stopp var det dags att resa tillbaka. Fulla av intryck. Helt slut på kvällen.

fullsizeoutput_35e6
Karta där du ser några av ställena vi besökte. Svolvaer är inte med men ligger strax till höger om  Kabelvåg.

Vad säger ni. Visst är det vackert och maffigt? Jag är helt såld. Fortsättning följer.

I mitt nästa inlägg ska jag berätta om Henningsvaer. Vår andra dagstur. Jag återkommer.

Ha de !

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: