Protein – kroppens byggstenar.

Varför kan det vara bra att öka på med protein i kosten när vi blir äldre ?

Protein ska inte underskattas. I vår dagliga kost bör en bra mix av alla näringsämnen eftersträvas, men att öka på med lite mer protein när vi blir äldre är inte alls dumt. Och varför är det så?

  • Med stigande ålder upplever många viktökning. Protein har hög mättnad. Du håller dig mätt längre och blir också mätt när du äter bra proteiner. Suget mellan målen minskar, vilket gör att det blir lättare att låta bli småätande.
  • Det krävs mer energi för kroppen att förbränna protein. Vi har något som kallas termogenes, dvs energiförbrukningen för att omsätta näringsämnen och protein är det som omsätter mest. Din förbränning blir alltså lite högre när du äter protein.
  • Protein behövs för att bygga muskler och att bygga muskler är viktigt då vi tappar muskler och får sköra skelett med stigande ålder.
  • Mer muskelmassa ger en högre förbränning.

Hur mycket protein ska vi äta? WHO har ett riktmärke på att vi bör äta runt 0,9 gram protein/kg kroppsvikt men lägg dig gärna över det. Du behöver också ta med hur mycket du tränar och hur mycket muskelmassa du redan har. En muskulös kropp som tränar behöver ännu mer.

Annat av intresse gällande protein är att våra signalsubstanser behöver specifika aminosyror för optimal funktion. För liten mängd av exempelvis aminosyrorna tyrosin och trypofan kan innebära minskade nivåer av signalsubstanserna serotonin, dopamin och noradrenalin, vilket kan ge känningar som ångest, sömnproblem och hjärndimma. Bra att ha i åtanke då just dessa substanser kan påverkas av våra kvinnliga könshormon som sjunker sakta men säkert samt lever sina egna liv när vi kommer upp i åldern.

Sammanfattningsvis. Med mer protein känner du dig mättare, du lockas mindre till småätande mellan målen, du bidrar till byggstenar till dina muskler, kroppen håller en högre förbränning och du är snäll mot dina signalsubstanser. Vid stigande ålder minskar vår ämnesomsättning och några sätt att möta det är mer muskler och mer förbränning.

Bra protein hittar du i kött, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter. Tänk ekologiskt och oprocessat. Protein finns också i vegetabiliska livsmedel som kikärtor, bönor, linser, quinoa och alger. Generellt kan vi säga att de animaliska källorna är bättre då de innehåller samma byggstenar som den egna kroppen.

fullsizeoutput_1d5d
Proteinrik middag. Rosmarinkyckling filé i ugn. Fetaost, spenat och rödbetskubbar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: