Vad är Paleo?

Träning, rörelse och kost. När kroppen själv får välja. Back to Basic.

Ordet Paleo är en förkortning för paleolitikum som i sin tur betyder äldre stenåldern. Under denna period var människan utpräglad jägare och samlare, dvs man levde på sin jakt och att plocka växter. Detta var fram till för ungefär 10 000 år sedan.

Inuti våra celler finns den genetiska koden till oss själva. Utvecklingen av våra gener har pågått under många år men generna har knappast hunnit med i den förändringstakt som faktiskt ägt rum. Detta betyder att när vi stiger upp på morgonen, äter frukost, stressar till jobbet, äter snabblunch, jobbar intensivt och är  stillasittande. Väl hemma, sätter oss i soffan osv så förstår våra gener ingenting.

Vi är idag väldigt långt ifrån den människan som levde sina dagar med jakt och samling  på savannen men våra gener tror till stor del att vi fortfarande är där. Dvs ett ätbeteende, stressbeteende, tankemönster, rörelsemönster som är anpassat för ett rörligt liv. Anders Hansen, som många är bekanta med, talar mycket om detta utifrån hjärnans perspektiv, men vår kropp har fler organ som också påverkas.

Paleo – ditt evolutionära jag.

Dina metabola, hormonella och inflammatoriska system är idag till stor del fortfarande anpassade till ett liv ute i naturen så med den utgångspunkten är det inte svårt att förstå att vår biologi kommer i kollision med det moderna livet.

Övervikt, diabetes, magproblem, reumatism, allergier, utmattning mm kan troligtvis delvis förklaras av konsekvenser av kollision mellan evolutionär biologi och modern livstil.

Det är detta synsätt som utgör Paleo och många svar på vad som ger dig bättre hälsa kan alltså hittas i ditt evolutionära jag. Back to basic som sagt 🙂

Tycker du att detta känns ålderdomligt? Nja, snarare modernt och framtidsorienterat tycker jag. Genom att förstå mer av ditt ursprung kan du också förstå mer hur din kropp fungerar och använda den kunskapen till att skapa bättre förutsättningar framåt och förebygga ohälsa. Friskvård istället för sjukvård – hur låter det? Lite bättre, eller hur? Självklart behöver vi hjälpa kroppen med medicin när det behövs men ibland kan just en förändrad och uppdaterad livsstil vara medicinen.

Ge kroppen vad den vill ha eller när kroppen själv får välja.

Att äta enligt Paleo.

Utgångspunkten för kosthållning enligt Paleo är den mat som fanns tillgänglig under just den tiden. Det betyder i sin rena form inga spannmål, inga mejeriprodukter och inga processade livsmedel. Här nedan ser du grunden.

  • Kött, fisk, ägg
  • Grönsaker
  • Rotfrukter
  • Frukt och bär
  • Nötter och frön
  • Honung
fullsizeoutput_1d07
Klassisk pannbiff med rotfrukter, rårörda lingon och svamp. Biffarna kan göras med malda nötter som bas till färsen.

När du äter enligt paleo behöver du såklart inte slaviskt följa tänket men ha gärna grunden med dig. Kosten är individuell. Du kan tex i din kost ha mejeriprodukter.

Personligen äter jag på det sättet. Min kost är i stort baserad på ovan men jag äter även till viss del mejeri men föredrar då laktosfritt då jag känner av en viss intolerans mot laktos. Tex kan du använda crème fraîche, fet yoghurt, kvarg som smaksättning. Jag använder också mycket nötmjölk i min kost, vilket jag verkligen vill tipsa om att testa om du inte gjort det. Använder även parmesan i min matlagning då det är en bra och stark krydda samt innehåller mycket kalcium. Så gör jag. Enkelt och krånglar inte till det.

Som du ser så överensstämmer paleokost också med det antiinflammatoriska tänket. Ren, oprocessad mat. Endast (sparsamt)naturligt socker. Fibrer för magen. Massa bra protein, fett, kolhydrater, vitaminer, mineraler och antioxidanter.

Att träna och röra sig enligt Paleo.

Rör på dig som en stenåldersmänniska. 🙂 Betyder det att du ska ut i skogen och härja eller börja din träning som parkour atlet? Nej såklart inte. Tanken med den typen av träning är att du ska röra på dig på ett sätt som din kropp vill. Det som är naturligt. Jag förklarar nedan.

paleo-diet-kost
Rör dig som på stenåldern. Dock inte som personen längst till höger. Hen har inte gjort det…..
  • Lågintensiv vardagsrörelse (vardagsmotionen )
  • Välj rätt konditionsträning (utifrån dina förutsättningar, flåset behövs)

Muskelträning. Nedan är övningar/övningsmönster som gärna kan utföras funktionellt. Dvs med din egna kropp som vikt. Du behöver inte träna på gym i maskiner men bra om du tar hjälp av kunnig coach eller PT för att få en bra bas så du utför allt korrekt. Muskelträningen blir också extra viktig med stigande ålder och som kvinna.

  • Benböj. Styrka i ben, bål och rörlighet från bröstrygg och ned till fötterna.
  • Marklyft. Styrka och rörlighet baksida lår samt även bålstyrka.
  • Utfallssteg. Styrka i ben, rumpa. Tränar rörlighet och balans samt bål.
  • Dragövningar. Du drar något till dig. Olika typer av roddövningar som tränar din rygg och armar.
  • Pressövningar. Övningar när du pressar något från dig, tex armhävning, hantelpressar, bänkpress.

 

 

Källa till texten delvis. Ät och Lev Paleo. Jonas Bergqvist.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: